Det är viktigt att våga fråga, för att kunna ge ett bra bemötande. Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
dalarna

Länet måste arbeta med bemötande

"Viktigt att våga fråga"
1:04 min

Dalarna ska ha bäst handikappbemötande i hela Sverige. Men just behöver man jobba på sitt bemötande mot funktionshindrade, tycker föreningen Tillsammans mot nya mål.

Julia Bergström är projektansvarig för den ideella föreningen Tillsammans mot nya mål.

– Bristen är nog framförallt okunskapen, tror jag, som många med funktionsnedsättning möter. Vi lägger väldigt mycket vikt på just bemötandet, har man ett korrekt bemötande så brukar alla andra hinder oftast gå att lösa, säger Bergström.

Hur ska ett korrekt bemötande vara?
– Dels ska man våga fråga, framförallt det. Ingen är den andra lik, det vet både du och jag också. Ingen vill bli bemött på exakt samma sätt som någon annan. Så att våga fråga är första steget till ett korrekt bemötande, säger Julia Bergström.

Nu vill föreningen, som startades upp av Jonas Gustafsson för drygt två år sedan, se till att Dalarnas besöksmål ska bli de mest handikappvänliga i hela Sverige.

– Vi har haft ett samtal med kommuner och huvudpersoner som kan göra det här möjligt. Men det är helt klart en kostnadsfråga också, vi behöver resurser för att kunna genomföra det här. Men vi har goda planer och mål som bidrar till att Dalarna kommer bli bäst i Sverige, säger Julia Bergström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".