1 av 2
Foto: Boliden.
2 av 2
Räddningskammaren där fyra anställda väntade i en timme. Foto: Boliden
Garpenberg

Brand i Bolidens gruva var ingen brand

"Säkerhetsrutinerna har följts"
0:58 min

Det var ingen brand som orsakade den kraftiga rökutvecklingen som bröt ut i Bolidens gruva i Garpenberg under söndagskvällen. Det var en pulversläckare som orsakade röken. Fyra gruvarbetare satt instängda i en timme i en räddningskammare.

Information har skickats ut till personalen som säger att det var en automatisk pulversläckare som utlösts. Alla maskiner som jobbar i gruvan är utrustade med en sådan släckare.

Den så kallade branden utbröt på 820 meters-nivån. Fyra personer fanns då kvar i gruvan, men var utom fara i en räddningskammare.

De fyra som inte hann upp satte sig i en räddningskammare, där det finns frisk luft, vatten och möjligheter till telefon- och radiokontakt.

30 personer befann sig i gruvan när rökutvecklingen startade, 26 av dem kunde evakueras på en gång.

– Vi har ett elektroniskt system så att vi ser vilka som är nere, säger Marcela Sylvander, informationschef på Boliden till TT.

Tre rökdykare och en ledsagare från Boliden gick ner i gruvan för att evakuera de fyra som var kvar och leta efter brandkällan, men någon sådan hittade de inte.

– Det är ingen rök kvar i gruvan. Branden är släckt, men vi vet inte hur - om den har slocknat av sig själv eller om det fanns sprinkler där det brann, säger Lars Westerfors, räddningsledare vid södra Dalarnas räddningstjänst.

Lars Karlsson är huvudskyddsombud och han säger så här om rutinerna:

– Säkerhetsrutinerna har följts, det har fungerat bra, säger han.

Malin Söderman, personal- och miljöchef vid Bolidens gruva i Garpenberg:

– Vi kommer sätta oss ner och göra en ordentlig genomgång av händelseförlopp och titta på om det finns något vi kan bli bättre på. Det gör vi jämt vid den här typen av händelser.Vid 23:24 var insatsen avslutad och då fick gruvarbetarna gå ner i gruvan igen för att fortsätta arbetet, säger vakthavande befäl vid dalapolisen till Dalanytt.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".