Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Mora

18-åring åtalad för hot mot åklagare

1:06 min

En 18-åring i Mora åtalas misstänkt för hot mot tjänsteman. Den misstänkte ska i slutet av juli ha försökt påverka en åklagares myndighetsutövning genom hot om våld. Vid tidpunkten för hoten ledde åklagaren en förundersökning mot den misstänkte.

– Vi ser allvarligt på det här för det är ju ett brott, det är straffbelagt och rubriceras som hot mot tjänsteman. Det berättar chefsåklagare Patrik Säflund i Gävle, som har hand om ärendet.

18-åringen står också åtalad för stölder och försexuellt utnyttjande av barn. Och det var den hotade åklagaren som ledde förundersökningen mot 18-åringen.

Hoten ska han ha framfört vid ett samtal med en socialsekreterare vid kommunen, till henne sa 18-åringen att han skulle döda åklagaren. Socialsekreteraren lämnade därefter vittnesmål om händelsen.

– När man passerat gränsen när det uttalas hot, så är syftet att påverka en tjänsteman i rättskedjan, och det är inte acceptabelt.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista