1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Lisbeth Hedin-Sahlin, regionchef på Företagarna Dalarna. Foto: Sara From.
DALARNA

Avgifter för alkoholtillstånd slår olika

1:35 min

Kostnaden för ett nytt serveringstillstånd skiljer sig väldigt mycket beroende på vilken kommunen det söks i. Det är till exempel dubbelt så dyrt att få sälja alkohol i Borlänge jämfört med Säter.

 Lisbeth Hedin-Sahlin, regionchef på Företagarna Dalarna, är kritisk till de olika prisnivåerna.

– Det är lite konstigt om det kan skilja åtskilliga tusenlappar mellan två kommuner i samma län. Det skulle vara smakligt om man någonstans kunde ha ett diskussionsforum där man lyfte argumenten för och emot när man gör sin prisnivåer, säger Lisbeth Hedin-Sahlin, regionchef på Företagarna Dalarna.

Om du idag vill öppna ett uteställe i Säter och servera alkohol till klockan 02:00 på natten, så kostar ett stadigvarande serveringstillstånd 6 000 kronor. I Borlänge får du betala det dubbla, 12 000 kronor.

Restaurangägaren Daniel Belin tycker att det är fel och menar att det inte blir konkurrens på lika villkor.

– Jag tycker att det är dåligt. Jag tycker helst att det ska vara samma villkor i hela landet. Sedan kan det självklart diffa mellan län men annars så ska det vara lika, säger Daniel Belin.

I Borlänge förklarar man den höga avgiften för restaurangägare med att mindre skattepengar behöver användas. Samtidigt betonas att det är viktigt att det inte slår över så kommunen tjänar pengar på verksamheten, för det är inte tillåtet.

I Säter säger de att man bara har kört på sedan beslutet togs 2009, någon har räknat på att 6 000 kronor är de faktiska kostnaderna.

Restaurangägaren Hasan Bozlak i Falun fick betala 9 000 kronor och för honom spelar skillnaderna inte så stor roll.

– Vår verksamhet går bra och vi klarar oss. Det var inte så mycket tycker jag. Men om man tänker på små verksamheter så är 9 000 kronor för mycket för dem, säger Hasan Bozlak.

Det tycker också Lisbeth Hedin-Sahlin som säger att det är de mindre företagen som drabbas.

– Det här kan vara en stor del av deras marginaler som försvinner i administrativa avgifter som man inte kommer undan som liten företagare, säger Lisbeth Hedin-Sahlin.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista