Foto: Scanpix.
DALARNA

Minskat stöd för bredbandsutbyggnaden

1:02 min

Sveriges kommuner och landsting - SKL -befarar att regeringen kommer att minska stödet för bredbandsutbyggnaden i glesbygden de närmaste åren. Enligt signaler från EU ska stödet minska med 20 procent.

Dalarna behöver en rejäl utbyggnad av bredbandsnätet. I de flesta andra län är bredbandsförbindelserna bättre. 29 procent av hushållen i vårt län har tillgång till bredband via fiber. Genomsnittet för landet ligger på 44 procent.

En del av utbyggnaden av snabbt bredband som skett på landsbygden har bekostats av EU, som sen via den svenska regeringens landsbygdsprogram når ut i olika regioner.

Men nu signalerar EU om en minskning med 20 procent av stödet och det är illavarslande anser SKL.

Utbyggnaden av bredband är oumbärlig för landsbygdens utveckling. Området måste ha fortsatt hög prioritet när regeringen beslutar om landsbygdsprogrammets inriktning i höst, skriver SKL och vädjar till regeringen att inte fatta beslut som hämmar den svenska bredbandsutbyggnaden.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista