Vit skylt med texten "behandlingshem".
Vit skylt med texten "behandlingshem". Tobias Lundgren/Scanpix.
INSPEKTIONEN FÖR VÅRD OCH OMSORG

Ännu en anmälan mot Älvan i Säter

P4 Dalarnas reporter: "Knyts samman i utredning"
1:12 min

Behandlingshemmet Älvan i Säter har än en gång anmälts till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Anmälan är den sjätte det här året och handlar om missförhållanden vid boendet.

Säters kommun har sedan två år tillbaka ett avtal med Migrationsverket om att erbjuda boende för ensamkommande asyl- och flyktingbarn. Älvan, som är namnet på boendet, tar emot 12 pojkar i åldrarna 16-18 år.

Men det är ett boende som kritiserats flera gånger. Det handlar om bland annat bristande behandling och missförhållande. Totalt sex anmälningar har gjorts i år, den sista kom in i juli. Anmälningar som nu IVO knyter samman i sin utredning som pågår.

Utredningen startade efter att fyra pojkar flyttats från hemmet i fjol, i samband med ett bråk mellan personal och pojkarna. Alla fyra flyttades från Säter till Norrland där de hamna på olika behandlingshem för missbrukare, trots att de själva inte hade några sådana problem. Den flytten ledde också till att hemmet anmäldes.

Av de fyra pojkarna så har två kommit tillbaka till Säter nu i dagarna, något som gläder både dem och deras kontakpersoner.

När inspektionen för vård och omsorg är klar med sin utredning är svårt att säga då anmälningar mot behandlingshemmet Älvan fortsatt att komma in.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".