Margareta Halvardsson startade en servering på Torrlids fäbod redan på 80-talet men det var dottern Johanna som återupplivade den igen för tre år sedan. Foto: Marit Fahlander/Sveriges Radio
Älvdalen

Turismen viktig för Torrlids fäbod

1:17 min

Lokalproducerat, djurvänligt och ekologiskt - det är ord som ligger i tiden. Då är det inte konstigt att fäbodar synts ovanligt mycket i media den senaste tiden. I Dalarna finns ett tiotal fäbodar som är öppna för besökare. Torrlids fäbod i Älvdalen har runt 60-70 besökare varje dag, betydligt fler än förra sommaren.

Och i år kommer särskilt många barnfamiljer, säger Johanna Halvardsson, som konstaterar att fjällkossorna är barnvänliga djur.

– Det var en liten flicka som var här och hon sa ”Hur kan korna vara så snälla? Så snälla är de inte hos morfar”. Korna här blir väldigt vana att gå runt människor och de tycker om att vara vid människor också.

Johanna Halvardsson studerar till lågstadielärare under terminerna, men somrarna tillbringar hon på Torrlids fäbod.

Hennes mamma Margareta Halvardsson startade en servering här redan på 80-talet men det var Johanna som återupplivade den igen för tre år sedan. Hon tycker om att visa upp fäboden, det har hon gjort ända sen hon var liten.

– Jag gick runt här och visade dem alla djuren. Jag och en kompis hade små pappersskyltar på oss där det stod guide och så tyckte man att det var så roligt att visa fäboden.

En vanlig dag börjar klockan fem på morgonen. Då värmer Margareta och Johanna vatten över eld, de mjölkar korna, och tillverkar ost och messmör. Hade det inte varit för besökarna hade de inte tillverkat ost och messmör för försäljning. Eftersom den är opastöriserad, får den bara säljas på fäboden och inte i affär.

– Då blir turismen väldigt viktig för att bevara tradition och föra vidare all kunskap till nästa generationer.

Marit Fahlander
marit.fahlander@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista