1 av 3
Foto: Helena Broström.
2 av 3
Sanna Eriksson i Falun måste betala sin skolpeng i Kenya själv. Foto: Lotta Rydén.
3 av 3
Dalahästen ska med till Kenya. Foto: Lotta Rydén.
OLIKA REGLER MELLAN KOMMUNER

Falu kommun vägrar betala hennes skolpeng

1:03 min

Två elever från Dalarna åker i morgon till Nairobi i Kenya för att där gå sista året på gymnasiet i Svenska skolan. Men de åker på olika villkor. Eleven från Hedemora får terminavgiften betald av kommunen, medans eleven i Falun får betala själva.

Sanna Eriksson bor i Falun, och hennes familj måste nu betala omkring 100 000 kronor själv.

– Vilket är väldigt tragiskt, det är ändå min skolgång som min kommun inte vill betala och om jag hade bytt till Falu fri till exempel, det här året, då hade de betalat exakt samma summa. Det skiljer ingenting, säger Sanna Eriksson.

Ja, om Sanna Eriksson hade bytt till en friskola eller till ett gymnasium på någon annan ort i Sverige hade Falu kommun varit tvungna att betala skolpeng till den nya skolan. Skolpengen går inte till eleven själv, utan direkt till skolan, och ska täcka kostnaden för undervisningen.

– Jag tar ju studenten där, det är mitt sista år. Jag läser exakt samma linje, ekonomiprogrammet, samma kurser som hemma, säger Sanna Eriksson.

Nu måste familjen Eriksson själva betala för Sannas undervisning i Kenya. Men hade hon som den andra eleven bott i Hedemora, skulle läget varit annorlunda.

– Det var bara att fylla i ett papper och sen fick hon med sig skolpengen.

Hur var det för dig?

– Det var väldigt jobbigt, när vi fick reda på det började vi kontakta politikerna, och då fick vi nej på nej. Vi försökte få svar på varför, för de hade inget beslut på varför. Utan det var bara en princip de hade sa de, säger Sanna Eriksson.

Lotta Rydén
lotta.ryden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista