Foto: Scanpix.
DALARNA

Befolkningsminskning i hälften av kommunerna

1:17 min

Dalarnas befolkning ökade med drygt 500 personer under första halvåret i år. Det visar Statistiska Centralbyråns senaste sammanställning. Men i nästan hälften av kommunerna minskar befolkningen.

277 118 personer bodde i Dalarna den sista juli.

Om vi börjar med det positiva så ökar alltså befolkningen i länet sammanlagt med 560 personer under första halvåret. Att det är några plussiffror över huvud taget är inflyttningens förtjänst. Antalet nyfödda bebisar minskar i alla kommuner utom Borlänge, Falun och Gagnef.

Och minskar gör befolkningen i sju av kommunerna, och Malung-Sälen tappar flest. Där har man blivit 71 personer färre. Efter det kommer Orsa som blivit 57 personer färre. Vansbro och Älvdalen brukar också minska och det gör de även detta halvår, med ungefär 30 personer.

Största ökningen har - inte oväntat - Borlänge med 330 personer och Falun med 161. Men även Avesta ökar med drygt 100 personer. Och Smedjebacken och Säter ökar med 80 personer.

Att få folk att flytta till Dalarna går sådär. Det var drygt 4 300 som flyttade hit, varav ungefär 1 300 från utlandet. Men det var 3 600 som flyttade från Dalarna.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista