1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
Cirka 25 lärare utbildades i hur Matematiklyftet går till. Foto: Eva Rehnström.
3 av 3
Läraren Ann-Louise Johansson ser fram emot mattesatsningen. Foto: Eva Rehnström.
SKOLAN

Rättvikselever ska få bättre matteundervisning

"Det ska bli spännande"
1:29 min

Nu ska det satsas på matte i Rättviks kommun. Med hjälp av Matematiklyftet utbildas lärare till att prova nya saker för att eleverna ska få bättre undervisning i matte.

Projektet Matematiklyftet kommer att pågå i tre år och kör igång nu till höstterminen. Först ut är fyra skolor där 25 lärare - som alla undervisar i matematik - jobbar. En av dem är Ann-Louise Johansson, Vikarby.

– Det ska bli spännande. Jag hoppas jag kommer att ha mer diskussioner med eleverna och att jag kommer ifrån matteboken lite mer, säger Ann-Louise Johansson.

De fyra skolorna som är med är Nyhedsskolan, Söderåsskolan, Vikarbyskolan och Sätraskolan. Men redan nästa läsår kommer fler skolor att ingå för att även inkludera gymnasiet det tredje året.

Och syftet är att alla elever ska bli bättre på matematik för idag är det blandat, säger Kerstin Israelsson som är utvecklingsledare på kommunen.

– I årskurs nio är det väldigt bra men när det gäller årskurs tre, där vi har första mätningen i det nationella proven, så finns det områden vi behöver arbeta med, säger Kerstin Israelsson.

Handledare i projektet är Täpp Ida Almlöf. Hennes roll blir att finnas till hand under de två timmar i veckan som lärarna kommer att träffas för att prata matte. Hon tycker också att den första träffen med de 25 lärarna kändes bra.

– De verkar positiva men sedan är det ju det här med att man ska hinna med eftersom man har andra saker att göra också. Så det gäller att de känner att det här är viktigt och att de hinner med, säger Täpp Ida Almlöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".