Foto: Scanpix.
MALUNG

Ännu ingen frivillig resursgrupp i Malung

"Har inte haft bruk för dem"
1:06 min

Malung har fortfarande ingen frivillig resursgrupp som kan hjälpa till vid till exempel översvämningar. Detta trots att Malung pekats ut som ett riskområde för just översvämningar.

– Tittar man bakåt i tiden, även om vi haft en frivillig resursgrupp så har vi inte haft bruk för dem, säger Per Hampus, som är räddningschef i Malung-Sälens kommun.

Per Hampus säger att eftersom ingen svår översvämning inträffat de senaste åren så är det inte nödvändigt med en frivillig resursgrupp, även om det skulle vara bra att ha en.

För ett år sedan sa det socialdemokratiska kommunalrådet Kurt Podgorski att en frivillig resursgrupp var på gång. Och idag säger han att den fortfarande är på gång. Han säger att det finns folk som vill ställa upp, men de behöver organiseras.

Per Hampus säger att beredskapen ändå är god för dom förutsägbara riskerna.

– I den mån att vi vet att det blir mycket snö och blir en vårflod då har vi en god beredskap, men skulle det bli dammbrott, då har vi ingen.

Även Vansbro och Falun är riskområden och de kommunerna har sina grupper.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".