1 av 2
Foto: Lotta Rydén.
2 av 2
Jonatan Block, skolchef i Falun. Foto: Lotta Rydén.
SKOLAN

Medflyttad skolpeng - en budgetfråga i Falun

1:25 min

Möjligheten för elever att läsa delar av sin gymnasieutbildning utomlands skiljer sig stort mellan dalakommunerna. I Hedemora betalar kommunen elevernas terminsavgift genom att låta dem flytta med sin skolpeng. Men i Falun måste eleverna själva betala. Det är en budgetfråga, säger skolchef Jonatan Block.

– Det är jättekrasst naturligtvis, ja vi ser det som ett sätt att inte behöva betala pengar som vi inte måste göra. Med 30 miljoners underskott måste vi vända på precis varenda sten som vi kan och det går tyvärr ut över enskilda elever ibland, säger Jonatan Block.

I Falun rör det sig om fyra till fem elever varje år som ansöker om att flytta med sin skolpeng.

– Det är inte så att det rör sig om mångmiljonbelopp men det rör sig om lite, och de pengarna kan vi istället lägga på den ordinarie verksamheten, säger Jonatan Block.

Om en elev skulle bytt till en friskola i Falun så skulle det varit samma kostnad?

– Ja, det skulle det. Då måste vi betala den kostnaden, men det måste vi inte göra med utlandsstudier, säger Block.

Det står inte i skollagen att en kommun måste skicka med skolpengen utomlands. Intresseorgansiationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att det borde vara statens ansvar att betala för gymnasielevers skolgång på svenska skolor ute i världen.

Skolchefen Jonatan Block håller med, han säger att skolan är en rättvisefråga och det borde inte skilja sig åt mellan kommunerna.

– Jag menar att det här borde vara en statlig likvärdighet över hela landet, och därför ett statligt intresse, säger han.

Sanna Eriksson från Falun åker till Kenya inatt för att gå sista året på gymnasiet i huvudstaden Nairobi. Hon och hennes familj måste nu betala skolpengen själv, en kostnad på omkring 100 000 kronor

– Även om Falun har dålig ekonomi just nu i skolan, så ska inte det drabba mig, för jag har inte bidragit till det. Jag går ju på en kommunal skola redan, så jag har gjort vad jag kan, säger Sanna Eriksson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista