1 av 5
Patrik Blomander på Fortifikationsverket är projektledare för röjningen. Foto: Jonatan Bergman.
2 av 5
Det här är två olika versioner av oexploderad ammunition. Detta är vad man letar efter. Foto: Jonatan Bergman.
3 av 5
Det är de färgmarkerade områdena som ska röjas på oexploderad ammunition. Foto: Jonatan Bergman.
4 av 5
Ett av verktygen för röjningen är att sondera terrängen med hjälp av denna manick. Foto: Jonatan Bergman.
5 av 5
Vid mer otymplig terräng där inte fordonet kan ta sig fram kan man söka efter ammunition med hjälp av den här utrustningen. Foto: Jonatan Bergman.
Fortifikationsverket

Röjer bort oexploderad ammunition i Falun

"Man kan leka och motionera här"
1:29 min

Myrans skjutfält i Falun har stått oanvänt i flera år. Nu låter Fortifikationsverket röja området på oexploderad ammunition, så kallad OXA, för att marken ska kunna användas på nya sätt.

Falu kommun har stora planer för området på andra sidan Lugnet, berättar Faluns ordförande i miljönämnden Richard Holmqvist (Mp).

– Det här är ju ett område som man tidigare upplevt som skräpmark, säger Richard Holmqvist.

Kommer det bli en park?

– Det kommer bli ett mellanting. Lite mer en naturlig park. Ett område där det blir möjligt att få både estetiska upplevelser och naturupplevelser. Man kan leka, man kan motionera här. Skidspår på vintern och vi kommer så småningom anlägga stigar som gör området mycket mer tillgängligt än det varit förut, säger Holmqvist.

Patrik Blomander är projektledare för röjningen på Myran. Han står med ett stycke oexploderad ammunition i vardera hand och berättar vad som kommer ske på Myrans skjutfält den närmaste tiden.

– Vi ska alltså se till att det inte ligger någon OXA, oexploderad ammunition, ner till ett djup till ett djup av två meter, säger Patrik Blomander och fortsätter med att berätta anledningen till att man röjer:

– För att andra ska kunna nyttja marken, antingen kommunen eller civila aktörer. Exploatera marken till ytterligare användning. Det är syftet.

Hade man inte kunnat göra det ändå?

– Nej du hade vi bland annat inte kunnat bebygga marken. Eftersom här har vi sagt att vi ska röja största delarna ner till två meter och då möjliggör vi byggnation i framtiden.

Men kommunens arbete med området blir ingen dyr affär, försäkrar Faluns socialdemokratiska kommunalråd Susanne Norberg.

– Det vi har börjat sett är att det inte är så stora belopp som det här kommer kosta. Det här är ett naturområde. Det ska möjliggöras för vattenspeglar, det ska jämnas till. Det ser vi inte är några stora kostnader, säger Susanne Norberg.

Fakta Fortifikationsverket:

Fortifikationsverket är en svensk förvaltningsmyndighet som ägs av staten.

Fortifikationsverket ser till att Försvarsmakten har väl fungerande anläggningar, mark och lokaler för sin verksamhet och är en av Sveriges största fastighetsägare.

Myndighetens uppdrag innebär till exempel att sköta drift av stora garnisoner, underhålla mark och byggnader, bygga nytt och bygga om. Ibland handlar det också om att avveckla, avyttra och skapa förutsättningar för ny verksamhet.

Källa: Fortifikationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".