1 av 2
Foto: Eva Rehnström.
2 av 2
Nöjda potatisodlare i Dalarna. Foto: Eva Rehnström.
DALARNA

Bra potatisår - efter mycket jobb och slit

1:16 min

Efter flera år med dåliga väderförhållanden ser årets potatisskörd ut att bli riktigt bra. Men det har krävts hårt arbete för att nå dit, berättar potatisodlarna Mikael Säfström i Gagnef och Ann Eriksson i Dala-Järna.

– Det har varit häktiskt, vi har vattnat ända från midsommar och till slutet av juli. Vi höll på i tre veckor, dygnet runt och bevattningen måste gå hela tiden för att vi ska hinna med alla fälten, säger Mikael Säfström och Ann Eriksson.

Har det inneburit en högre kostnad?

– Ja det är väldigt dyrt att vattna, det går åt mycket diesel och mycket arbetstimmar. Vi ska dra rör i flera kilometer ibland, säger Ann Eriksson.

Hur blir skörden, går ni runt ekonomiskt?

– Det ser jättebra ut, säger Eriksson.

– Det ser lovande ut, så skördemässigt kommer det bli bra, och det behöver vi efter alla dessa år som varit jobbiga för oss odlare, säger Säfström.

– I fjol kände man sig maktlös, man fick se fält drunkna, så det var inget kul. Så det här är att föredra, även fast det är jobbigt, avslutar MIkael Säfström.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista