Jenny Rissveds tycker att Cykelvasan är viktig för svensk cykelsport. Foto: Jonatan Bergman.
FALUN

Cykelvasan - Rissveds uppvärmning inför VM

"Det är bara träning helt enkelt"
1:16 min

Världscyklisten i mountainbike, 19-åriga Jenny Rissveds från Falun, ska köra Cykelvasan idag, lördag. Men trots sin tolfteplats förra året handlar inte Cykelvasan om tävling för Falu CK:s Rissveds, utan om förberedelse.

– Tänker mig en liten genomkörare inför VM i slutet av augusti, säger Jenny Rissveds.

19-åriga Jenny Rissveds från Falu CK kommer till start i Cykelvasan med en hel del cykling i kroppen. Tidigare i år vann hon EM-guld i sprint i Bern, Schweiz. Och för bara några dagar sedan kom hon hem från att ha tagit en andraplats i en av crosscountry-disciplinens U23-världscupstävlingar i Kanada.

Men Cykelvasan är inte den sort av mountainbiketävling som Rissveds vanligtvis brukar tävla i utan ett så kallat Crosscountry Marathon. Alltså ett mycket längre lopp.

– Jag är ju ingen långloppsspecialist överhuvudtaget. Cykelvasan är det enda långloppet jag kör, en gång per år, och jag tränar ingenting inför det heller utan det är bara träning helt enkelt. Medför det ett bra resultat så är väl det kul, berättar Jenny Rissveds och fortsätter:

– Men det är ju en rolig tävling och det har ju dragit så himla mycket folk och det gör ju att cykelsporten växer i Sverige och det är ju alltid bra och gynnar alla cyklister egentligen så jag tycker det är jättekul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".