Foto: Scanpix.
DALARNA

Torkan tvingar bönder ta av vinterfodret

1:01 min

Många djurbönder i Dalarna har tvingats använda vinterfodret till sina djur på grund av torkan i år. Och det här innebär att det kan bli problem med djurfodret för många bönder i vinter.

Ja den torra sommaren har ställt till det för djurbönderna i Dalarna. Djuren går på bete och förväntas leva på gräset under sommaren. Men torkan har gjort att betet slutat växa och många bönder har tvingats stödfodra och ta av det foder djuren skulle ha i vinter.

Detta i kombination med att skörden dessutom blivit ganska dålig i år medför att det kan bli problem för många djurbönder i vinter

En av dem som stödutfodrat sina kor på betesmarken är Inger Bengtsson i Garsås söder om Mora:

– Betena har torkat av, när det blev så där torrt så slutade det att växa. Så vi har fått stödutfodra en stor del av korna några veckor under sommaren, berättar hon.

Inger Bengtsson har inte behövt ta av det foder som djuren ska ha i vinter.

Men många andra har tvingats använda sitt vinterfoder tilldjuren i sommar. Det säger Kicki Markusson på husdjursföreningen Växa Sverige.

Det regn som kommit den senaste veckan hjälper upp situationen något, gräset växer på betesmarkerna igen och på sina håll blir det trots allt en tredje skörd.

– Vi håller på med det just nu faktiskt, säger Inger Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista