Foto: Jon Norberg.
Avesta

Ung resenär hemma på blixtvisit

1:01 min

Karin Johansson, 23 år, från Avesta har rest runt i över 60 länder. Senast var hon i Afghanistan. Och vistelsen där gick inte helt problemfritt.

Karin Johansson är en mycket erfaren världsresenär. Hon har redan hunnit resa till mer än sextio länder. För tre dagar sedan kom hon hem från Afghanistan där hon och en kompis rest runt i sju veckor. Men resandet började långt tidigare.

-- Jag började väl resa på riktigt när jag var 16, 17, och efter det så har jag varit utomlands ungefär två, tre månader varje år. Jag brukar åka någonstans och börja lifta och ser var man hamnar någonstans, säger Karin Johansson.

Den här senaste trippen du gjorde, gick den helt smärtfritt utan problem?

– När vi först kom in i Afghanistan blev vi stoppade vid en check point och de ville inte släppa oss vidare för det var för osäkert för oss att fortsätta. Så vi blev kvarhållna i kanske två timmar. Där var det en vakt som betedde sig väldigt illa mot mig och då grep jag tag i honom och tryckte upp honom mot väggen och sa att det inte var acceptabelt, säger hon.

Om en vecka reser Karin Johansson i väg igen. Den här gången är målet Schweiz och ett halvårs praktik på svenska ambassaden där. Och i jämförelse med sina tidigare resor blir det nog inte lika äventyrligt, tror hon.

– Nej, det blir nog väldigt lugnt.

Sophia Adler
sophia.adler@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista