Foto: Scanpix.
DALARNA

Många ansökningar om avhysning av bärplockare

1:21 min

I takt med att sommaren tar slut och bärsäsongen kör igång inleds också en intensiv period på Kronofogdemyndigheten i länet. Det stora antalet bärplockare leder nämligen till att markägare ansöker om avhysning hos myndigheten.

Ja våra bär i skogarna fortsätter locka hit människor från olika länder, alla med samma mål, tjäna så mycket pengar som möjligt på bärplockning. Men det är en industri som också leder till att antalet ansökningar om avhysning strömmar till hos Kronofogdemyndigheten.

– Det brukar vara så här när bären kommer, säger Deniz Cetin som är jurist på Kronofogden.

Det är få som känner till vilka regler som gäller i den svenska naturen vilket leder till att fastighets- och markägare hör av sig till kronofogden och ber om hjälp, när det upptäcker att människor bosatt sig på deras mark.

– Man känner fastighetsägarens frustration, säger Deniz Cetin.

På två veckor har fem ansökningar om avhysning kommit in till kronofogden. Det handlar om tre platser utanför Falun, en i Ludvika och en i Avesta. Femtiotalet människor har de närmsta veckorna fått flytta på sig efter att kronofogdens inspektör besökt platserna de slagit sig ner på. Men det brukar gå lugnt till, säger Deniz Zetin, jurist på Kronofogdemyndigheten.

– De respekterar beslutet som vi fattat men känner sig ganska uppgivna. De brukar också fråga var de får hålla till vilket ger oss en möjlighet att berätta hur det fungerar så att vi slipper avhysa dem en gång till, säger Deniz Zetin.

dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista