Foto: Scanpix.
DALARNA

Låg anslutning till salmonellaprogrammet

1:21 min

Salmonellautbrottet i våras blev en chock för Dalarnas djurbönder. Och i höst startar en kampanj för att få fler att gå med i det frivilliga salmonellaprogrammet. Men än har inte många bönder nappat på programmet.

– I Dalarna är det väldigt låg anslutning till salmonellaprogrammet, säger Lotta Zetterlund, omubdsman på LRF Dalarna-Gävleborg, och fortsätter:

-- Vi har varit så förskonade tidigare från salmonella. Och vi har väl nu norr om Dalälven blivit varse att vi inte är förskonade utan att det här kan drabba oss även här uppe.

Salmonellatbrottet i våras var lindrigt och den drabbade gården i Dalarna kunde saneras förhållandevis lätt.

Men det finns 2 500 olika salmonellaarter och en del kan vara väldigt farliga, säger Lotta Zetterlund.

– Ja, tyvärr är det ju så att de mest elaka sorterna kan man inte bli fri från på annat sätt än att riva ladugården och bygga nytt.

Det frivilliga salmonellaprogrammet kan liknas vid en brandförsäkring.

Den som är med i programmet får betydligt högre ersättning om gården skulle drabbas av salmonella än den som inte är med.

Den som väljer att delta åtar sig att vara väldigt noga med renlighet och hygien på gården för att smitta inte ska spridas från möss, fåglar eller besökande människor. Varje år ska gården också genomgår en kontroll att kraven uppnås.

– Det kostar max 2 000 kronor om året för en gård, säger Lotta Zetterlund, och det är ju en billig försäkringspeng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista