1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
Catharina Wikner. Foto: Johannes Rosendahl.
3 av 3
Fredrik Skoglund. Foto: Johannes Rosendahl.
ÅKLAGARE HOTAS I RÄTTSALARNA

Skyller hot på advokaterna

1:23 min

Hot och trakasserier mot åklagare inne i rättsalarna ökar. Något som rättsväsendet och åklagarmyndigheten ser mycket allvarligt på. Men Mikael Svensson, säkerhetschef på åklagarmyndigheten, skyller på advokaterna.

I går stod en man i Mora inför rätta för att ha hotat en åklagare. Och det här är något som blir allt vanligare i hela riket, och i Dalarna.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt när åklagare som försöker göra sitt jobb blir utsatt för hot eller trakasserier, det kan i värsta fall påverka en utredning. Att åklagare inte fattar de beslut som man annars borde ha fattat. Det säger Fredrik Skoglund som är chef för åklagarkammaren i Falun.

I hela landet utsätts åklagare för hot eller trakasserier runt 150 gånger om året. På den nivån håller det sig ganska konstant.

Men andelen som sker inne i rättsalen, under pågående rättegång, har ökat. Från en femtedel av hoten för två år sedan, till en tredjedel förra året.

Mikael Svensson, säkerhetschef på åklagarmyndigheten, skyller på advokaterna.

– Att advokaterna bidrar till en negativ stämning och också bidrar till att de tilltalade ser sig möjligheten att också kasta ur sig saker och ting till åklagaren i samman med förhandling, säger Mikael Svensson.

Catharina Wikner, tidigare åklagare, i dag advokat i Falun, håller absolut inte med om att hot i rättsalen skulle bero på advokaterna.

– Det är med väldigt stor förvåning jag får reda på att han har uttryckt sig på det här sättet, säger hon, och fortsätter:

– Jag tror att om det förhåller sig på det här sättet så ska åklagarna ska rannsaka sig själva och titta om de också har ett ansvar för att det har blivit på det här sättet, säger Catharina Wikner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista