Per Melén från Trafikverket vid en av mätutrusningslådorna. Foto: Jonatan Bergman.
BORLÄNGE

Trafikmätningssystem testas i Norr Amsberg

1:21 min

I Norr Amsberg utanför Borlänge hålls just nu ett projekt för att testa olika trafikmätningssystem. Leverantörer från flera länder har åkt hit för att prova sin utrustning. Rekord, tror Per Melén från Trafikverket.

Trots att plåtburkarna som står riktade ut mot den nyasfalterade vägen inte ser särskilt mycket ut för världen har leverantörer från många länder rest till Norra amsberg för att prova sin utrustning.

Och det måste vara något form av rekord, menar Per Melén från Trafikverket.

– Mig veterligen så känner jag inte till att det har varit något test tidigare med så många unika trafikmätningsutrustningar, säger han.

Det är vägtrafikmätningar som pågår i Norr Amsberg utanför Borlänge. 30 stycken olika trafikmätningsutrustningar från länder som bland annat Australien, USA och Spanien ska bland annat mäta vilka sorts fordon som passerar och vilken hastighet dessa fordon håller.

Och detta görs inte bara för skojs skull menar Per Melén, det finns ett syfte bakom.

– En grundbult är att veta hur mycket trafik som går här, och vilka olika trafikegenskaper som finns. Och det är för att man ska få en effektiv väghållning, en effektiv verksamhet när det gäller trafiksäkerhet och även samhällsplanering.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista