Bönder ska få hjälp att söka EU-stöd. Foto: Scanpix.
DALARNA

EU-miljoner försvinner - LRF oroade

"Vi har ett svart landskap"
0:43 min

Lantbrukarnas organisation - LRF - är ordentligt oroade efter att förhandlingarna med EU resulterat i att stödet till lantbruket minskar. Det är 15 miljoner årligen som försvinner i Dalarna.

Peter Forslund är en av lantbrukarna och han ser att stödet till lantbruket har betydelse för mycket mer än bara lantbrukarna själva:

– Det börjar med bonden som har sina djur som håller byarna öppna. Turisterna kommer hit och ser de öppna landskapena, njuter i hagmarkerna, cyklar på kvällarna, hyr hotellnätter och handlar i butikerna och spenderar hela sin semester här. Utan lantbruken blir det skog och sly överallt och då har vi inget öppet landskap kvar, och då kommer turismen välja andra vägar, för då finns inget mer att se. Och det regeringen håller på med nu det är att exportera det öppna landskapet till andra länder, medans vi har ett svart landskap.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".