Michael Kallbäck i samma skjorta som han presenterades i för snart ett år sedan. Foto: Jonatan Bergman/P4 Dalarna.
Fotboll

Brage och Kallbäck går skilda vägar

"Började med Bosse och Örjan.."
5:18 min

Michael Kallbäck lämnar sitt uppdrag som sportchef i IK Brage. Klubbens förklaring är att den högst troliga nedflyttningen till Division 1 gör att man inte kommer behöva en sportchef längre. Inget roligt besked, tycker Michael Kallbäck.

– Vi har haft dialogen i två månader nästan. Men det klart att det är tungt. Och det som är tyngst är att vi ligger där vi ligger.

Hur känns det att behöva lämna IK Brage?

– Först och främst ska jag väl fullfölja den här säsongen med dom arbetsuppgifter som jag har kvar. Vad som händer sen får vi väl se då.

Om du ska peka på saker som gått snett?

– Ja... Det är väl olika faktorer.. Började väl med Bosse och Örjan (Bosse Wålemark och Örjan Glans, Brages tidigare tränare. Reds anm) och har fortsatt med att Conny kom in sent (Conny Karlsson, tidigare tränare Brage. Reds anm) och följd av att han sedan blev sjukskriven i tre-fyra veckor.

– Vissa spelare som vi värvade som inte presterade på den nivån som vi önskat. Tillsammans med andra faktorer också..

Hur avgörande var tränarfrågan?

– Det klart att det inte är optimalt att få in en tränare i början av försäsongen och att han sedan är borta i tre-fyra veckor är inte optimalt för något lag.

Jobbet som sportchef är ju ett rätt pressat jobb. Hur har den här våren och sommaren varit för dig på ett personligt plan?

– Det klart det varit jobbigt. Det har det ju. När man ser att det inte går som önskat. Det kvittar ju vad du tar dig för, om du jobbar som dagisfröken eller lagerarbetare. Går det inte som önskat så sätter det ju sig, så är det.

Vad har du gjort annorlunda om du fått chansen i dag?

– Svårt att säga. Tycker det är för tidigt att reflektera över det än. Jag vill att säsongen ska ta slut först och sedan får vi se över dom bitarna.

Det finns ju dem som säger att du var för ung för det här uppdraget. För oerfaren. Kan du hålla med om det?

– Nej, det tycker jag inte. Det får stå för dem i sådana fall.

Vad händer i framtiden?

– Våran uppgörelse vi har gjort med mina arbetsuppgifter har vi bestämt att hålla internt. Det har vi diskuterat under någon månad eller två. Vad jag tar mig för sedan har jag ingen aning om. Det ska bli skönt att träffa min fästmö igen, det var ett tag sedan nu.

Som sportchef är man en rätt offentlig person. Hur mycket har du tagit del av allt som skrivits och hur mycket tar du åt dig av sånt?

– Nä men alltså.. Jag själv tar inte åt mig nämnvärt. Jag har fått sms, det är folk som ringt på natten.. Det är väl klart att det inte är optimalt men det är inget som bekommer mig, det får stå för dem..

– Och det är som det är.. Man tar åt sig av den kritik som kommer från de som verkligen bryr sig och de som har något vettigt att säga. Övriga känns som det kvittar faktiskt.

Det är folk som ringt på natten?

– Ja, det är det. Har kommit ett litet samtal då och då. Men det är inget allvarligt. De har uppgett sitt eget namn så jag vet vilka det är som ringt så det känns inte som något jag behöver oroa mig för. Det har inte varit något mordhot eller sånt.

– Men det klart att det är påfrestande när det händer, man vill ju försöka få de få timmar sömn som man kan få. Men samtidigt tar jag åt mig av de som jag bryr mig och de som bryr sig om mig. Och de jag jobbar tillsammans med.

– Är det någon annan som har något att tycka och säga så får det stå för dem. Men som sagt är det inget som bekommer mig.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".