Läraren Peter Junevik tillsammans med Viktoria Hermansson rektor på Leksands grundskola. Foto: Eva Rehnström.
SKOLAN

Leksand satsar på förstelärare

1:21 min

Många lärare går nu tillbaka till skolan med 5 000 kronor mer i månadslön. Det handlar om de som utsetts till förstelärare på sina skolor. I Leksands kommun har sex lärare utsetts till förstelärare.

– Jag tycker det är okej, man behöver göra något åt lärarstatusen, säger Peter Junevik, en av de utsedda lärarna.

Övriga lärare i Leksands kommun som är utvalda till förstelärare är Mia Brundin, Anna Funke, Claes Gyll, Carin Skarner och Sara Wåhlberg-Rapp. Men det var betydligt fler som sökte. Över tjugotalet ska ha varit intresserad av mer ansvar och höjd lön.

– Jättekul, det här är en bra möjlighet, säger Viktoria Hermansson, som är rektor på grundskolan.

Alla som sökte fick också berätta om hur de vill utveckla sin undervisning och för Peter Juneviks del handlar det på ett sätt om att komma närmare eleverna.

– Jag vill försöka få dem att skala bort den här masken som många sätter upp och det vill jag göra med hjälp av bland annat intervjuer, säger Peter Junevik.

Den löneökning på 5 000 kronor i månader som förstelärarna får finansieras med ett särskilt statsbidrag. Ett bidrag som Leksands kommun får för sex lärare under två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista