Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
SOCIALSTYRELSEN

Rättsliga rådet: Fortsatt vård för Bergwall

1:09 min

Det går inte att bedöma Sture Bergwalls återfallsrisk. Därför måste vården fortsätta. Det menar Socialstyrelsens rättsliga råd som nu kommit med sitt yttrande till Förvaltningsrätten i Falun.

Det är för tidigt att bedöma om det föreligger en risk för återfall i brottslighet, enligt yttrandet.

Lars Håkan Nilsson, som varit föredragande av Bergwalls fall i det rättsliga rådet säger så här om dagens besked:

– En person som inte ens har fått vistas fritt på sjukhusområdet på tio till 15 år, är det väldigt svårt att säga att han nu ska vara ute utan någon som helst uppföljning. Det är ett något stort steg.

Det sista åtalet mot Sture Bergwall, det om mordet på 15-årige Charles Zelmanovits lades ned den 31 juli. Det innebär att han i praktiken är friad från de åtta mord han dömdes för 1994-2001.

Men det innebär inte att han per automatik skrivs ut från Säters sjukhus, där han har fått rättspsykiatrisk vård sedan 1991. Det är förvaltningsrätten i Falun som varje halvår omprövar vården. Det var domstolen som vid den senaste förhandlingen begärde ett utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd, vilket görs i komplicerade fall.

Rättsliga rådet anser inte att det går att på nytt bedöma Bergwalls risk för återfall i brott. Det kan göras först när han vårdas under öppen psykiatrisk vård, enligt yttrandet.

Rådets slutsats blir då att "det alltjämt föreligger risk för återfall" och att vården bör fortsätta, enligt det yttrande som har lämnats in till domstolen.

Det står också att "strävan bör vara att vården utformas så att det i förlängningen blir möjligt att ansöka om öppen rättspsykiatrisk vård". Rådet anser det "angeläget" att vården utformas på ett sådant sätt så att det går att bedöma risken.

Bergwalls advokat, Thomas Olssons, kommenterar beskedet till Ekot:

– Rättsliga rådet meddelar helt frankt att man inte kan ta ställning därför att man saknar underlag. Istället borde man naturligtvis ha utsett ett vetenskapligt råd, enligt sina interna instruktioner, och låtit det rådet göra en noggrann och objektiv bedömning av Sture Bergwalls psykiska hälsa. Det här beslutet vittnar om en passivitet som inte inger förtroende för hur enskilda individers rättssäkerhet hanteras i det här systemet

TT/Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista