Eva Södergård är kostchef i Avesta kommun
Hedemora

Närproducerad mat i offentliga kök

0:59 min

Ett projekt pågår i södra Dalarna där närproducerad mat serveras i förskolor, skolor och äldreboenden. Men lokalproducerad mat i den offentliga upphandlingen är ingen självklarhet, säger kostchef Eva Södergård.

Det är i Hedemoras och Säters skolor och i alla de offentliga verksamheterna i Avesta som projektet med närproducerad mat pågår under en vecka. Initiativtagare är Skördefest i södra Dalarna och projektet är ett samarbete med kommunernas kostenheter och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Eva Södergård är kostchef i Avesta kommun och hon är en av dem som planerat veckans måltider.

– Vi vill att alla ska få prova på lokalproducerad mat för vi tycker att det är viktigt. Och sen vill vi prova på alla de fantastiska produkter som finns här runt Avesta och lokalt i södra Dalarna.

 Ni har ju sammankallat till en pressinformation just för att presentera att ni kommer att använda den lokala produktionen av mat – men är det så konstigt egentligen? Borde inte det vara självklart?

– Ja, fast det är inte så lätt i lagen om offentlig upphandling att få in alla leverantörer. Men självklart är det så att vi tycker att det borde vara självklart att man tar ifrån den lokala bonden, säger hon.

Eva Södergård säger att även om det blir lite dyrare att använda lokalproducerad mat i den offentliga verksamheten så blir det inga större skillnader sett på den totala upphandlingen.

Sophia Adler
sophia.adler@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista