Högskolan Dalarna. Foto Linda Zinderland.
Högskolan Dalarna

Majoriteten av studenterna pluggar på distans

0:58 min

Höstterminen på Högskolan Dalarna drar igång nästa vecka. Men en majoritet av studenterna kommer inte att dyka upp på campus. För den här terminen studerar nämligen två tredjedelar av studenterna på distans via nätet.

Andrew Casson, chef för utbildning och forskningsenheten på Högskolan Dalarna tror att det är flexibiliteten som lockar fler att plugga via nätet.

– Möjligheten att förena studierna med ett vardagsliv, med arbete eller familj till exempel. Men det är ingen latmansgöra, det är verkligen ett hårt arbete, säger Andrew Casson.

2002 studerade 11 procent av studenterna via nätet, 2012 hade andelen ökat till 65 procent. Idag studerar drygt 10 000 studenter via nätet och 6 000 på campus. Andrew Casson säger att Högskolan Dalarna är bland de världsledande skolorna när det kommer till distansstudier.

– Vi hade över 40 studiebesök från andra universitet och högskolor i landet och i världen förra året.

Vad är det ni gör då som är så unikt?

– Vi håller tekniken enkel och har nära kontakt mellan student och lärare. Man träffas verkligen på nätet, ansikte mot ansikte, säger Andrew Casson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista