1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Thomas Björklund, ordförande i Jägareförbundet Dalarna. Foto: Sara From
JÄGAREFÖRBUNDET DALARNA:

Många ljuspunkter i vargutredningen

1:28 min

I dag presenterade Vargkommittén sin utredning där man föreslår en förenklad vargjakt. Det är en utredning med många ljuspunkter tycker Jägareförbundet i Dalarna, som också menar att det bör finnas mellan 20 och 30 vargar i Dalarna.

Thomas Björklund som är ordförande tycker att det är speciellt viktigt att vargbeslut tas regionalt och inte nationellt.

– Man visar på att det har blivit en stad-land-fråga i högre grad än det varit tidigare. Det skjuter väl under att det också är kolossalt viktigt att man ger regionala mandat att verkligen förvalta, säger Thomas Björklund.

Jägareförbundet i Dalarna är nöjda med Vargkommitténs utredning. Men något som Thomas Björklund tycker saknas är den socialekonomiska biten, alltså de konsekvenser som vargen, enligt Björklund, orsakar för bland annat djurhållning, rennäring och fäbodbruk.

– Det finns inte med. Och det säger man också att man inte kunnat satt prislapp på det. Utan det skjuter man till regeringen, att regeringen ska göra innan man lägger en proposition till riksdagen.

Jägareförbundet i Dalarna håller med Vargkommittén om att det behövs en ordentlig förvaltningsplan för vargen i Sverige. Ordföranden Thomas Björklund menar att det finns för mycket vargar i Sverige och att en så kallad gynnsam bevarandestatus kan uppnås även om man skär ner rejält på de 400 vargar som finns i dag.

– Gynnsam bevarandestatus som man tar upp här har forskningen sagt att den kan ligga ned mot 100 vargar i Sverige och vi på Jägareförbundet säger i ett spann kanske 100 till maximalt 150.

– Mellan 20 och 30 vargar i Dalarna, säger Thomas Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista