Foto: Scanpix.
DALARNA

Stor ökning av fibergrupper i länet

"Ett enormt intresse"
1:09 min

Allt fler så kallade fibergrupper bildas i länet. Orsaken är att intresset för bra bredband ökar men vägen dit kan vara lång, krånglig och dyr när man bor på landsbygden.

– I och med de här stödpengarna som finns så har det växt upp som svampar ur jorden, det är ett enormt intresse. Det säger Joakim Holback på Länsstyrelsen Dalarna.

De senaste två åren har 18 så kallade fibergrupper ansökt om stöd hos Länsstyrelsen. 2010-2011 däremot kom endast fem ansökningar in.

Ett rejält ökat intresse för fiber hos människor på glesbyden alltså, vilket är nödvändigt om det ska bli något, säger Joakim Holback.

– Vi bedömer att det inte kommer byggas i glesbygd på kommersiella villkor. Därför behövs det att man går ihop och hjälps åt.

Vad gör ni när byar vill få hjälp ekonomiskt?

– Vi hanterar ju stödmedlen, sedan kan vi hjälpa till med mer, råd och så. Vi har gjort det förr, vi har ju den juridiska och tekniska kompetensen att hjälpa till. Vi gör det vi kan, säger Joakim Holback.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".