Erik Ullenhag, integrationsminister (Fp). Foto: Scanpix.
BORLÄNGE

Fler mottagna flyktingar ska ge högre ersättning

0:32 min

Kommuner som tar emot många nyanlända flyktingar i förhållande till sin folkmängd - exempelvis Borlänge - kommer att få högre ersättning från staten i fortsättningen. Detta enligt ett nytt förslag från regeringen.

Förändringen skulle kunna gynna bland annat Borlänge som tar emot flest nyanländna här i Dalarna, tror folkpartistiske integrationsministern Erik Ullenhag.

– Det innebär att vi får ett rättvisare system i ersättning för flyktingmottagare. Kommuner som Södertälje, Borlänge och Kristianstad får mer ersättning för att man tar ett stort ansvar för flyktingmottagande. Medans kommuner som Danderyd, Vällinge och Lerum får något mindre, säger Erik Ullenhag.

– Det är ett viktigt steg i rätt riktning, säger Borlänges kommunalråd Jan Bohman (s). Det är inte rimligt att vissa kommuner ska ta ett stort ansvar för att finansiera en statlig politik.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista