Foto: Scanpix.
MALUNG

Aino Trosell lägger in veto mot Sveriges Radio

1:00 min

Malungsförfattaren Aino Trosell har lagt in ett veto mot Sveriges Radios möjligheter att använda hennes nya roman som radioföljetong. Förlagets inläsning av boken "En egen strand" måste skyddas, anser Aino Trosell.

– Det finns inget som indikerar att radion skulle vilja sända "En egen strand" som följetong, men det finns ju en ljudbok som ligger ute, och det skulle bli som en film som har premiär på bio, samtidigt skulle sändas på tv, säger Aino Trosell från Malung, numera boende i Göteborg.

Sveriges Radio skull alltså kunna göra en egen inläsning som i så fall skulle konkurrera med bokförlagets och det inlagda vetot är en rent preventivt, säger Aino Trosell. Att lägga in ett sånt här veto är än så länge ovanligt.

– Det har hänt tidigare och jag tror att det kommer bli allt mer frekvent eftersom ljudbokslandskapet växer hela tiden. Folk lyssnar mer och mer på text. När radioföljetongen såg dagens ljus kan jag tänka mig att det inte ens fanns ljudböcker, så det var verkligen public service att ge folk möjlighet att även få lyssna på böcker i goda inspelningar, säger Trosell.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista