Foto: Scanpix.
POLIS/NTF

Kvinnor kör med sämre bildäck än män

0:46 min

Kvinnor kör oftare bil på slitna däck och har sämre koll än män på lufttrycket i däcken. Det visar de senaste årens däckrazzior som har gjorts av bland andra polisen och trafikorganisationen NTF. Idag inleddes årets däckrazzior.

Däckrazzior görs i syfte att öka bilisternas kunskap om däckens betydelse för trafiksäkerheten. Razziorna genomförs i år i sju län, bland annat i Dalarna.

Och tidigare års däckrazzior har visat att kvinnor oftare kör bil på slitna däck och har sämre koll än män på lufttrycket i däcken, vilket i sin tur leder till att de är sämre skyddade i trafiken.

Vid förra årets däckrazzior hade kvinnor som stoppades i snitt 4,1 millimeter mönsterdjup på däcken medan motsvarande siffra för män var 4,3 millimeter.

– Det är någon som inte tagit sitt ansvar här. Det säger Emmy Dahl som forskar om teknik och social förändring vid Linköpings universitet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Däckrazzior genomförs i år på Sveriges vägar för nionde året. Polisen gör först en ordinarie trafikkontroll med bland annat nykterhetsprov. Däckkontrollen är sedan frivillig.

Kvaliteten på däcken har blivit bättre, från i genomsnitt 3,9 millimeter mönsterdjup 2005 till 4,3 millimeter 2012.

Sommardäck är olagliga när mönsterdjupet är mindre än 1,6 millimeter. Men mönsterdjupet bör vara minst 3 millimeter.

För lite lufttryck i däcken gör bilen mer svårhanterlig, sliter mer på däcken och ökar bränsleförbrukningen.

Årets däckrazzior genomförs under två veckor i sju län: Dalarna, Värmland, Södermanland, Gotland, Jönköping, Västra Götaland och Kalmar.

Källa: TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista