Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RÄTTVIK

Grönsallad bakom ehec-utbrott på Stiftsgården

Uppdaterat måndag 26 augusti 2013 kl 15.44
Publicerat måndag 26 augusti 2013 kl 14.14
"Ändra lagstiftningen så att man ser var det är tillverkat"
1:13 min
Foto: Scanpix.

Det var förmodligen blandad grönsallad som låg bakom ehec-utbrottet på Stiftsgården i Rättvik tidigare i sommar. Det visar en utredning från Smittskyddsinstitutet och flera andra berörda myndigheter.

Att det var just sallad som bar på bakterierna har myndigheterna kommit fram till genom enkäter med de som ätit på restaurangen, berättar Anders Lindblom, som är smittskyddsläkare i Dalarna

Det var minst 29 personer som smittades av tarmbakterien efter att de ätit på Stiftsgårdens restaurang i slutet av juni. Sedan dess har restaurangen sanerats och det ska inte vara någon fara ätt äta där idag.

Men varifrån den smittade salladen kom har inte gått att avgöra, berättar Anders Lindblom:

– Det vi kan se är ursprungsland där det packeterats, inte där det kommer ifrån.

För att kunna veta varifrån ett födoämne kommer krävs ny lagstiftning.

– Man måste ändra lagstiftningen så att man måste ange var det är tillverkat, säger Anders Lindblom.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".