Jonas Buud, initiativtagare till Ultravasan. Foto: Johan thorén/P4 Dalarna
vasaloppet

Ultravasan - ny utmaning i fäders spår

1:18 min

Löpning i nio mil med start klockan fem på morgonen. Ultralöparen Jonas Buud är initiativtagaren till Ultravasan som drar i gång i augusti 2014.

I dag startade lanseringen av Vasaloppets senaste satsning, Ultravasan. Det är en löptävling på de klassiska nio milen och man ska klara det på under femton timmar. Taket för antalet deltagare är satt till 750 stycken. Ultralöparen Jonas Buud tror inte att det blir några problem att fylla deltagarkvoten.

– Man har ju sett i de andra loppen att folk vill testa nya utmaningar och jag tror att det här är en perfekt utmaning att våga prova, säger han.

Är det här något du rekommenderar för vardagsmotionärer eller han som är ute och promenerar med hundar?

– Nja, då kanske man får promenera väldigt långt med hundarna. Men de som kan springa Stockholm Maraton på fyra och en halv timme de kommer att klara av det här med lite ansträngning, men de kommer i alla fall att kunna ta sig till mål innan målet stänger på kvällen, säger Jonas Buud.

UltraVasan kommer bland annat att ha extra matkontroller för att deltagarna är igång i så många timmar berättar han. Första start är klockan fem på morgonen.

Sophia Adler
sophia.adler@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista