Amanda och Oskar hade åkt från Östergötland för att delta på jobbmässan i Mora. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/P4 Dalarna
rekryteringsmässa

Hård konkurrens om lediga jobb

1:21 min

Jobben och den höga arbetslösheten väntas bli en av de stora valfrågorna i riksdagsvalet nästa år. Men även om det finns många som saknar arbete här i länet så är faktiskt Dalarna ett av de län i landet där arbetslösheten är som lägst. Så på den rekryteringsmässa som hölls i Mora idag kom det folk från hela landet för att söka jobb.

En av dem var Amanda Nilsson som åkt med Arbetsförmedlingens buss från Östergötland och som sökt jobb i några månader.

– Det går lite knackigt kanske... Det är ganska svårt att få jobb som man vill ha, man får nöja sig med det man får oftast, berättar hon.

Vad tror du det beror på att det är svårt att få jobb?

– Det är väl det att det är många som vill ha dom jobben som vi vill ha. Jag har ju ingen utbildning direkt för något speciellt yrke, och det är jätte många som vill ha sådana jobb så det är klart att det är stor konkurrens om dem, säger Amanda Nilsson.

I Dalarna finns det idag över 9 000 arbetslösa personer, samtidigt som det bara finns ett par hundra lediga jobb i länet som är utannonserade på Arbetsförmedlingens hemsida. Men Lara Feller, som är rådgivare för den europeiska arbetsmarknaden på Arbetsförmedlingen vill betona att att det finns fler jobb än de som syns i Platsbanken.

– Jag är helt övertygad om att det finns fler lediga tjänster i länet. Det är inte bara att kolla på Platsbanken eller på internet vilka tjänster man kan söka, det hänger ju också på ditt personliga nätverk så det är viktigt att hålla kontakt med arbetsgivare, säger Lara Feller.

Flera hundra besökare kom till mässan som hölls på Moraparken. Och jobbsökande Amanda Nilsson skulle vilja ge politikerna tipset att se till så att folk utbildas inom rätt bransch för att fler ska kunna få ett jobb.

– Utbilda där det behövs folk, så att det inte blir för mycket på något ställe, tycker hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista