Martin Engberg. Foto: Meab.
DALARNA

Långsamt att byta ut avloppsanläggningar

1:04 min

Många villafastigheter med gamla enskilda avlopp kommer att behöva byta ut sina anläggningar de närmaste åren. Havs- och Vattenmyndigheten har sagt att ungefär fem procent av avloppen borde bytas ut varje år, men i flera Dalakommuner går det mycket långsammare.

– Eftersom utbytningstakten ligger långt under en procent, så kommer det ta 150 år att byta ut anläggningarna. Det säger Martin Engberg, entreprenör i avloppsbranschen, som tycker att något måste hända.

Att byta ut avloppsanläggningen kan kosta en villaägare mellan hundrafemtio- och tvåhundratusen kronor. Men det är alldeles nödvändigt, säger Martin Engberg.

– Vi måste ju byta ut avloppsanläggningarna innan de går ut, annars åker ju avloppsvattnet orenat rakt ut och förgiftar våra sjöar och vattendrag.

– Man har sett att ett stort antal dricksvattenbrunnar har blivit förgiftade av avloppsvatten som rinner, säger Martin Engberg.

Och han tycker att kommunerna gör för lite:

– Om de nu gör något i kommunerna, så gör de bara inventeringar. Vi måste få en lagom utbytestakt, så att det blir bra för villaägarna, bra för entreprenörerna och framför allt bra för miljön.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista