Foto: Scanpix.
DALARNA

Rattfyllerister och fortkörare vid skolorna

Chef för trafikpolisen: "Föräldrarna måste skärpa till sig!"
1:03 min

I samband med terminsstarten gjorde polisen en intensivkoll av trafikanterna i närheten av Dalarnas skolor. Facit blev 184 fortkörare varav fem blev av med körkortet. Dessutom togs fem rattfyllerister.

Hur upplever DU situationen vid dina barns skolor? Var med i undersökning i artikeln.

Hastighetsbegränsningen utanför skolorna är 30 km/timme, men många föräldrar har bråttom och glömmer trafiksäkerheten när de lämnar sina barn.

– Det kunde vara bättre, och jag vet också att hade vi haft en större insats så hade resultatet varit ännu sämre, konstaterar P-O Nordvist, chef för trafikpolisen i Dalarna.

– Föräldrar måste skärpa till sig utanför skolorna när man lämnar och hämtar sina telningar. Rektorerna har ett arbetsmiljöansvar för sina elever, och där ingår också av- och pålastningsplats för skolelever utanför skolan. Och de hör av sig till oss med jämna mellanrum till oss och är förtvivlade över den situation man har utanför skolan, fortsätter han.

Vad är det värsta ni sett av föräldrabeteende?

– Vi har kunnat observera barn som kommer utspringade mellan bilar och situationer som skulle kunna slutat väldigt illa har förekommit.

Brita Kohlström
brita.kohlstrom@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".