Foto: Pelle Marklund
FOTBOLL

Fotbollsprofiler oroade över IK Brages framtid

5:48 min

Flera fotbollsprofiler i länet oroar sig över vad som kommer att hända med Dalarnas fotbollstalanger när IK Brage gör sig av med sin talangutvecklare Johan Hällman.

Sedan Brage startade sin akademi för tre år sedan har flera lovande ungdomar utbildats till A-lagsspelare, berättar Johan Hällman, som snart tvingas sluta som ansvarig för akademin till följd av att klubben åker ur Superettan. Även den tidigare Bragetränaren Lasse Eriksson tycker att Brage går fel väg när de gör sig av med sin talangutvecklare.

– Jag känner ju att man drar bort grunden för en verksamhet som ska leva i flera år framöver. 2007 när Brage var i en liknande situation valde vi att satsa på talanger från Dalarna, säger han.

IK Brages ordförande Per Amund Ruth är inte oroad över situationen och säger att de kommer att fortsätta satsa på talangutveckling men med hjälp av "ideella och lägre arvoderade krafter" istället för en heltidsanställd talangutvecklare.

– Den förändringen vi gör är utifrån den ekonomiska situation vi är i men vi har absolut inga ambitioner att sänka ambitionsnivån på akademiverksamheten, säger Amund Ruth.

P4 Dalarna Eftermiddag
dalaeftermiddag@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista