Sohrab Fadai. Foto: Johannes Rosendahl.
Borlänge

Felaktiga uppgifter om Borlänges somalier

1:23 min

Tjänstemän och politiker i Borlänge hävdar att hälften av de somalier som bor där är analfabeter. Men enligt en ny rapport som presenteras i morgon stämmer inte det. Sohrab Fadai, som gjort undersökningen på uppdrag av Carlos Rojas på MIKLO, hittade bara en enda analfabet i Borlänge.

– I våra undersökningar har vi hittat en analfabet. Det är inte rimligt att 50 procent skulle vara analfabeter, säger Sohrab Fadai.

Tjänstemmän och kommunalråd i Borlänge och riksdagsmän har alla sagt att 50 procent av Borlänges somalier är analfabeter. Men Sohrab Fadais undersökning säger alltså något helt annat.

Han har intervjuat 41 somalier och även ställt frågor om deras anhöriga, totalt 138 personer. Av de har 36 procent grundskoleutbildning, 41 procent gymnasieutbildning och 22 procent högskoleutbildning. En enda person var analfabet.

Att felaktiga uppgifter sprids är olyckligt, säger han.

– Det kan göra att människor behandlas på ett annat sätt. Och betraktas på ett annat sätt. Bara baserat på var de kommer ifrån och hur de ser ut.

I Sohrab Fadais rapport framgår att politikerna som använder siffran 50 procent hänvisar till tjänstemännen. Som hänvisar till en undersökning. Som inte verkar finnas.

– Det borde anses som tjänstefel att investera skattepengar i en verksamhet utifrån siffror som inte baseras på något man tagit reda på utan på något som man tagit ur luften.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista