Ludvika centrum. Foto: Jaqueline Balcer Bednarska
dalarna

Ludvika tar emot hälften av länets asylsökande

1:03 min

I migrationsverkets nya upphandling av tillfälliga boenden för asylsökande får Dalarna 458 platser. Över hälften placeras i Ludvika med sammanlagt 268 platser på Tallmogården och Grangärde hotell. Och det kommer som en överraskning för Socialdemokratiska kommunalrådet Maria Strömkvist.

– Ingenting visste jag om det. Jag tycker det är dåligt! Man kan ha en dialog med kommunerna om vad som är på gång innan man gör så här, säger Maria Strömkvist.

Av de 17 000 platser i landet som migrationsverket nu upphandlat finns 458 platser i Dalarna. 80 i Leksand, 60 i Avesta, 50 i Rättvik och 268 i Ludvika på Tallmogården i Sunnansjö och Grangärde hotell.

– Det måste vi lösa på något sätt. Men det vore ju bra om man hade lite framförhållning så att vi får lite koll på vad vi ska göra och hur vi ska lösa det.

Är det inte viktigt att även Ludvika hjälper till när det oroligt i världen?

– Absolut, så är det! Ludvika är en av de 15-20 kommuner i landet som tar emot mest i förhållande till befolkningen. Det man gör nu är att man helt utan samtal med kommunen tar de här besluten och sen är det så. Då är det svårt för oss att kunna göra något bra av det. Vi vill ha en dialog om hur vi ska göra för att det ska bli bra för de som kommer, säger Maria Strömkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista