1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Anders Landén. Foto: Martin Eriksson.
ANSTÄLLNINGSSTOPP

Ekonomisk kris för polisen i Dalarna

1:17 min

En ekonomi i kris och omedelbart anställningsstopp. Så ser det ut för polisen i Dalarna just nu. Och nästa år kommer det bli ännu värre. I någon mån kommer det bli färre poliser, säger tillförordnad länspolismästare Anders Landén.

Ja dalapolisens ekonomi är i kris och ledningen har infört omedelbart anställningsstopp. Nästa år ser dessutom ut att bli ännu värre, och polisfacket är oroliga för sina medarbetare.

Men, tillförordnad länspolismästaren Anders Landén tycker inte att besparingarna är alltför dramatiska.

– Vi går nu mot ett minus på sju miljoner, och nästa år pekar det mot att vi går mot ett minus på nio miljoner. Och för att det inte ska bli allt för stora skadeverkningar och stor dramatik nästa år så måste vi gå in med kraftfulla åtgärder nu, säger Ander Landén.

Och det här betyder att det kommer bli färre poliser på gatorna.

– I någon mån kommer det bli färre poliser men jag tror att vi kan hämta hem en hel del i stödverksamheter av olika slag. Det är också så att vi kommer minska antalet civilanställda.

– Vi är många som jobbar med frågan och personalen i Dalarna har varit med om den här resan förut. Jag tycker inte att de här sju miljonerna är oöverkomliga på något vis, sedan ska vi ha klart för oss att det är många medarbetare som sliter väldigt hårt. Inte minst de som jobbar ute på gator och torg och bakom skrivbord med utredningsmaterial, och det är klart att de flesta upplever att man har en situation där man behöver mer personal, så är det, säger Landén.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista