Foto: Johan Nilsson/Scanpix
sälen

Närmare flyg och shopping på fjället

Nu är det klart att planerna på en kombinerad flygplats och shoppingcenter i Sälenfjällen går vidare. Trots att det redan i höst ska börja byggas en stor handelsgalleria i byn Långflon i norra Värmland, bara några mil bort.

Malmcolm Borg, som är projektledare för Sälens Airportcenter, tror inte att konkurrensen från den gallerian kommer bli så stor.

– Vi har ju anlitat olika experter och konsulter för att analysera marknaden för köpcenter, och det kommer minska vår omsättning något, men det är inget som förändrar planerna, säger han.

Shoppingcentret i Långflon ska bli 16 000 kvadratmeter stort och börjar byggas nu under hösten. Det riktar in sig främst mot norska kunder, precis som köpcentrat i Sälen kommer göra, men i Sälen ska det finnas mycket mer, berättar Malmcolm Borg.

– Det är en flygplats, det är ett gränshandelsköpcentrum, vi kan tänka oss att det finns olika samhällsservicefunktioner som polis, räddningshelikopter och så vidare. Så det här handlar om samhällsbyggnad och att bygga någonting som utvecklar regionen och som man kan enas kring.

Dom här planerna presenterades för möjliga finansiärer, berörda myndigheter och andra beslutsfattare på Experium i Sälen under torsdagen. Och Julia Karlsson som jobbar som hovmästare i en av restaurangerna där hoppas bygget kommer igång snart.

– Det behövs någonting större här, och det är bra med ett köpcenter, säger hon och ler.

Tror du att det kommer komma fler turister då?

– Jag vet inte om det kommer komma många fler men det kommer ju att vara smidigare att ta sig hit, för det är ju inte smidigt alls nu, säger Julia Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista