VANSBRO BIOGAS AB

Vill producera värme och drivmedel av restprodukter

1:40 min

Nu tar Vansbro biogas AB nya tag för att kunna producera värme av restprodukter. I våras var lantbrukarna bakom projektet redo att ge upp, men nu försöker de igen.

För ungefär två veckor sedan presenterade Vansbro biogas sin idé för det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovationer AB i Östersund.

Lantbrukarna hoppas nu att det statliga bolaget ska tycka att projektet är så spännande att de går in som delägare. De vill använda bortsorterad potatis från trakten och matrester från företaget Procordia för att göra biogas.

Ett första steg är att producera värme och ett andra steg kan vara att göra drivmedel.

– Vi analyserar det hela just nu, säger Gunnar Olofsson, VD för Inlandsinnovationer AB och tillägger att biogas är intressant men att det finns flera sådana här biogasprojket i norra Sverige som bolaget undersöker.

Det var 2008 som 13 lantbrukare i Vansbro började arbeta med att skapa en biogasanläggning.

I våras var de på väg att ge upp efter krångliga regler, bland annat behövde bankerna en ny affärsplan för att länsstyrelsen skulle kunna ta ställning till en ansökan om bidrag. Någon ny ansökan till länsstyrelsen har inte gjorts.

En av dem som står bakom biogasprojektet i Vansbro är Anders Munters.

Han säger till Dalanytt att matföretaget Procordia, som har en pizza och ett pajbageri på orten, vill använda sig av 30 procent av den gas som produceras, för att värma sina bakugnar, om anläggningen blir av.

När ett beslut från Inlandsinnovationer AB kommer kan VD:n Gunnar Olofsson inte svara på i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista