Margareta Eriksson. Foto: Scanpix.
DALARNA

Narkolepsidrabbade oroade inför framtiden

"Övergången från barn till vuxen"
1:17 min

Flera av de barn som drabbades av narkolepsi för fyra år sedan, i samband med vaccinationen av svininfluensa, närmar sig vuxenålder. Och det oroar flera av barnens anhöriga. Det saknas team med alla professioner i Dalarna, säger Margareta Eriksson som är ordförande i Narkolepsiföreningen Sverige.

– Dels är det övergången från barn till vuxen, och sedan finns det en oro från föräldrars sida att det blir ett rätt omhändertagande, säger Margareta Eriksson, som är ordförande i Narkolepsiföreningen Sverige.

13 personer i Dalarna, alla under 20 år, drabbades av narkolepsi efter vaccineringen mot svininfluensa, och för dem har vården fungerat okej, bortsett från några undantag, säger Margareta Eriksson. Men då har alla också behandlats som barn.

Nu har det gått fyra år och allt fler närmar sig vuxen ålder, och det är den övergången från barn till vuxen som man i några landsting löst genom att bilda team där alla professioner som behövs är samlade, något som saknas här i Dalarna, berättar Margareta Eriksson.

– Ett team där det finns tillgång till alla professioner, läkare, kuratorer, dietist och psykolog.

Varför är det viktigt?

– De som är drabbade har ett spektra med olika behov, och jag tror att det är viktigt att tillgodoser alla de behoven. Det är ju en ganska ovanlig sjukdom det här, och det är viktigt att få upp kunskapen kring den på ett bra sätt, säger Margareta Eriksson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".