Karl Bakos, projektledare på Länsstyrelsen Dalarna. Foto: Eva Rehnström.
LÄNSSTYRELSEN DALARNA:

Dalarnas näringsliv konkurrenskraftigt

1:19 min

Dalarnas näringsliv står sig bra i konkurrens mot andra områden trots att industrin går sämre och tjänstesektorn växer långsamt. Det visar en helt ny rapport som Länsstyrelsen Dalarna presenterade idag.

En stark export men färre arbetstillfällen inom industrin och en tjänstesektor som växer långsamt men där turism blomstrar, ja det är två slutsatser som går att dra av den rapport som Länsstyrelsen Dalarna presenterade under fredagen.

– Den bekräftar bilden som finns överlag att Dalarna haft en stark industri som inte återhämtat sig riktigt sedan den senaste konjunktur nedgången. Däremot har besöksnäringen visat sig vara lite av en framgångsbransch, säger Karl Bakos, projektledare på Länsstyrelsen Dalarna.

Fokus i kartläggningen är på omsättning, lönsamhet och sysselsättning i dalarnas alla företag och de siffror som använts som underlag kommer från SCB, statistiska centralbyrån.

– Såg ni något som man kan tolka som varningssignaler i rapporten och som man kan ta med sig och vända till något positivt.

– Ja, utbildningsnivån i länet är lägre än i jämförbara län och om tjänstesektorn ska kunna växa så är det ju en fördel om arbetskraften är högutbildad, säger Karl Bakos, projektledare på Länsstyrelsen Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista