Maj Ardesjö djurskyddshandläggare på Lännstyrelsen. Foto: Eva Larsen.
KONFERENS IDAG

Koppling mellan djurplågeri och misshandel

1:46 min

I parrelationer där misshandel förekommer är det också vanligt att husdjuren utsätts för våld. Det framkom på en konferens som hölls i Borlänge idag, som handlade om sambandet mellan människors och djurs utsatthet i en våldsrelation.

– Jag känner till kopplingen mellan våld mot djur och våld mot människor även om det är svårt att bevisa i vårt jobb, säger Maj Ardesjö djurskyddshandläggare från Länsstyrelsen och en av föreläsarna.

Konferensen ordnades av polisen och länsstyrelsen och ett 50 deltagare från länet fanns på plats, från bland annat kvinnojourer, socialtjänsten, polisen och vetrinärer.

– Jag hoppas att jag efter den här dagen blir mer uppmärksam på det som skulle kunna vara ett tecken på att även misshandel förekommer, säger Maj Ardesjö.

Där våld mot djur förekommer finns även ofta våld mot människor. Och med den kunskapen bör både djurskyddsinspektörer, veterinärer och poliser vara extra uppmärksamma.

På länsstyrelsen jobbar sex djurskyddshandläggare och två till tre veterinärer. Sedan 2009 har de tagit hjälp av polisen ungefär 50 gånger. Och det finns signaler som gör kontrollanterna extra uppmärksamma även om mycket handlar om en känsla för att allt inte står rätt till.

– Man kommer in i en lägenhet där det är en väldig misär, det kanske finns mindre barn och en misstanke om droger och husdjuret är nervöst, säger Maj Ardesjö och tillägger att hon hellre än gång för mycket anmäler till socialtjänsten om sina misstankar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista