Elisabeth Wettergren. Foto: Eva Rehnström.
BORLÄNGE

Kurser i familjestöd på somaliska erbjuds i vår

1:16 min

Våren 2014 kommer Borlänge kommun att erbjuda kurser i familjestöd på somaliska. 75 familjer kommer erbjudas kursen, och faller det väl ut kommer fler få möjlighet till kurs på sitt språk.

Att sätta gränser och våga ta ansvar är svårt för alla föräldrar och extra svårt kan det vara om man flytt till ett land med en annan kultur än den man är van vid.

För att hjälpa några av dessa familjer kommer Borlänge till våren att erbjuda en kurs i familjestöd på somaliska.

Elisabeth Wettergren, på socialförvaltningen, berättar om vilka situationer som kan uppstå:

– Det här att barnen lär sig svenska och det svenska samhället snabbare än föräldrarna gör att det blir en om-möblering i hierarkin, barnen tycker att de vet bättre än föräldrarna och sedan tappar de mycket av sitt mandat att vara förälder.

Kurser och cirklar i hur man blir en bra förälder är inget nytt utan har funnits i flera år i Borlänge. Men till våren startar den första som kommer att hållas på kursdeltagarnas språk, alltså somaliska.

– De är ganska nyanlända en del också, det är bättre för dem att få på sitt eget språk, säger Elisabeth Wettergren.

75 familjer kommer erbjudas kursen till våren, en kurs som finansieras med hjälp av projektpengar från Folkhälsoinstituet.

Men om det blir en fortsättning eller inte hänger på resultatet, säger Elisabet Vettergren.

– Vi sköter det här i samarbete med Högskolan Dalarna, det är en forskargrupp kopplat till det här. Och då ska de se om det här ger önskvärda resultat. Och visar det sig att det är bra så kommer vi erbjuda så många som vill.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista