Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
MORA

Information om föroreningar i Östnor dröjer

1:25 min

Det har fortfarande inte hållits något informationsmöte för byborna i byn Östnor i Mora om föroreningarna som finns i mark och vatten där. Trots att ordföranden i miljönämnden för Mora/Orsa, Hans Nahlbom (S), lovade det i våras.

Så här säger Hans Nahlbom om den saken idag:

– Jag tycker att man kan förvänta sig att vi ger någon slags information, ja, säger Hans Nahlbom.

Men när ska det ske då?

– Det kan jag inte svara på just nu, vi får återkomma till det.

Det var i slutet av maj som Dalanytt berättade om att mark och vattendrag i byarna Östnor och Öna är fulla av farliga metaller och kemikalier som härrör från byarnas långa historia av metallindustri.

På flera ställen finns halter av farliga ämnen ligger långt över Naturvårdsverkets riktvärden. Bland annat i vattendraget Norbäcken som rinner förbi Bjäckenbackens skola.

Jag tror att den är kopparförgiftad för den är alldeles orange, sa Ebba Jansson som går på Bjäckenbackens skola om Norbäcken i våras.

Brukar ni vara där nere vid bäcken och leka?

Nej, man blir orange om kläderna då.

Flera av ämnena som finns i mark och vatten i Östnor är cancerframkallande, men de ska inte utgöra någon fara så länge ingen kommer i kontakt med dem.

Ändå sa miljönämndens ordförande i våras att det vore en god idé att göra en hälsoriskundersökning, något som nämnden inte heller tagit tag i än.

– Men jag tycker fortfarande att det är lika viktigt, säger Hans Nahlbom.

Men tänker ni ta tag i det då eller?

– Ja det lär vi nog få göra.

När då?

– Jag har ingen särskild tidpunkt att ge faktiskt, säger Hans Nahlbom.

Matilda Eriksson-Rehnberg

Matilda Eriksson Rehnberg.

matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista