Foto: Charlie Neibergall/Scanpix.
FALUN

Lugnetgymnasiet byggarbetsplats hela hösten

"Hela höstterminen? Då får jag ta mediciner..."
1:17 min

Ett par veckor in på terminen är det fortfarande långtifrån färdigombyggt på Lugnetgymnasiet i Falun. För att spara pengar flyttade kommunen flera program dit och skolan är nu en av Dalarnas största gymnasieskolor. Just nu är skolan fylld av både elever och byggjobbare.

-- Titta, de har satt speglarna för högt upp, så vi ser inte oss själva tillräckligt.

Två av danseleverna på Lugnetgymnasiets estetprogram visar Dalanytt den ombyggda danssalen i mediehuset. Den är fräsch, ljus och luftig men mycket har blivit fel. Förutom speglarna, som måste monteras om, saknas stänger, ljudanläggningen fungerar dåligt och ventilationen inte alls.

– Ja, det blir väldigt svettigt, intygar tjejerna.

Mediehuset är ändå ingen byggarbetsplats vilket resten av gymnaiseskolan är. Dörrar och dörrkarmar står uppställda mot väggarna i korridorerna, de gemensamma utrymmena är fyllda av byggmaterial.

– Det här kommer att ta hela höstterminen innan det är klart, säger en byggjobbare vi pratar med. Det har varit en hel del strul, både från byggfirmans och skolans ledningar.

– Hela höstterminen? Då får jag ta mediciner, säger en elev som har astma och är besvärad av byggdammet.

– Vi gör så gott vi kan i rådande situation, säger Joel Johansson, biträdande rektor, som huserar i en mörk lokal som knappt är inredd.

Varför speglarna i danslokalen blivit felmonterade har han inget svar på.

En del elever vi pratar med bryr sig inte så mycket om ombyggnationerna. Andra låter uppgivna och tycker att röran är jobbig, framförallt längtar de efter att cafeterian ska öppna.

– Den öppnar snart, lovar biträdande rektor Johansson.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".