Polisens tekniker undersöker området utanför den restaurang där en person höggs ihäl. Foto: Ulla Öhman
FALUN/HÄRNÖSAND

22-åring döms för medhjälp till mord

Angreppet har varit hänsynslöst
1:18 min

Idag meddelades domen mot den 22-åring från Falun som varit inblandad i mordet på en 65-årig man i Härnösand i april. Han döms till 13 års fängelse och utvisning från Sverige för medhjälp till mord.

22-åringens yngre kamrat, 19 år gammal, döms också för medhjälp till mord med påföljden nio års fängelse.

Det var en tidig vårmorgon i april. 22-åringen och 19-åringen krossade rutan på en restaurang i Härnösands centrum. Den 65-åriga mannen var på väg till jobbet och såg vad som hände. Vid halvfem-tiden ringde han till SOS alarm och sa "dom högg mig i ryggen flera gånger", och "dom hade vandaliserat". Han avled på väg till sjukhuset.

En dryg timme senare greps de båda unga männen. 22-åringen hade blod på sig och 19-åringen hade en kniv. De båda har hela tiden nekat till mordanklagelserna.

Men Ångermanlands tingsrätt anser att båda var med vid mordet. Men det går inte att säga vem som höll i kniven och därför kan ingen av dem dömas för mord. Därför döms de båda istället för medhjälp till mord. De döms också för skadegörelsen på restaurangen.

Fängelsestraffen är långa, 13 år för 22-åringen och nio år för 19-åringen, för att angreppet har varit hänsynslöst och innefattat fjorton knivhugg. Enligt domen lämnade dom honom att förblöda och gärningen lär ha medfört stort lidande och dödsångest för 65-åringen.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".